Petikan: Cota-Larson, R. 2017. Panduan Mengenal Pasti Spesies Tenggiling:

Alat Penilaian Pantas bagi Kerja di Lapangan dan Kajian di Meja. Disediakan untuk Agensi Pembangunan Antarabangsa Amerika Syarikat. Bangkok: USAID Wildlife Asia Activity. Boleh didapati dalam talian di:

https://www.usaidwildlifeasia.org/pangolin-guide.

Kulit: Tenggiling Tanah (Smutsia temminckii).

Gambar: Lisa Hywood / Yayasan Tikki Hywood


For hard copies, please contact: USAID Wildlife Asia, 208 Wireless Road, Unit 406
Lumpini, Pathumwan, Bangkok 10330 Thailand
Tel: +66 20155941-3, Email: info@usaidwildlifeasia.org

Perihal USAID Wildlife Asia

USAID Wildlife Asia Activity berusaha memerangi perdagangan haram hidupan liar sebagai jenayah yang melibatkan berbilang negara. Projek ini bertujuan mengurangkan permintaan pengguna terhadap anggota badan dan produk hidupan liar, mengukuhkan penguatkuasaan undang-undang, meningkatkan komitmen undang-undang dan politik, dan menyokong usaha sama serantau untuk mengurangkan jenayah terhadap hidupan liar di Asia Tenggara, khususnya di Cambodia; Laos; Thailand; Vietnam, dan China. Antara spesies yang menjadi tumpuan USAID Wildlife Asia ialah gajah, badak sumbu, harimau dan tenggiling. Untuk mendapatkan maklumat selanjutnya, sila layari www.usaidwildlifeasia.org

Penafian

Pandangan penulis yang dilahirkan di dalam terbitan ini tidak semestinya mencerminkan pandangan Agensi Pembangunan Antarabangsa Amerika Syarikat ataupun Kerajaan Amerika Syarikat.